Tip van Laura – bakpoeder en baksoda

In veel recepten kwam ik diverse rijsmiddelen tegen, zoals baksoda, zuiveringszout, bakpoeder en wijnsteenzuurbakpoeder. Zo op het eerste gezicht is er geen verschil, maar het maakt wel degelijk uit wanneer je wat gebruikt. bakpoeder 2

Wijnsteenzuurbakpoeder of wijnsteenbakpoeder of bakpoeder vervangt gist en is een combinatie van wijnsteen, zuiveringszout, een zuur en rijstebloem of maïzena. Bakpoeder zorgt ervoor dat het deeg luchtig wordt.

Baksoda of natriumbicarbonaat of zuiveringszout is ook een rijsmiddel dat je gebruikt om je deeg luchtig te maken. Het doet zijn werk pas wanneer hij verhit wordt (in de oven), of wanneer het gecombineerd wordt met iets zuurs, zoals honing, citroensap, kwark of yoghurt. Baksoda is een natuurlijk product zonder toevoegingen met als basis steenzout.

Bakpoeder bestaat dus eigenlijk uit baksoda en een zuur. Gebruik dus baksoda wanneer er al een zuur ingrediënt in je beslag zit. Zit er geen zure component in? Gebruik dan bakpoeder.

Of je nu met bakpoeder of baksoda werkt, voor beide geldt dat het beslag na mengen direct de oven in moet. Hierdoor blijft het beslag luchtig. Wanneer je het een tijdje laat rusten, verdwijnen de luchtbelletjes en zal je uiteindelijke baksel niet luchtig worden. bakpoeder

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s